Přátelé, blíží se konec roku a s ním i silvestrovské oslavy. Proč letos nevyzkoušet něco nového a zdravého? Mám pro vás skvělý tip – konopné krekry! Jsou křupavé, výživné a skvěle se hodí k zeleninovým pomazánkám nebo jako příloha k předkrmům.
Konopné zelňáky: Staročeská pochoutka, která vás zahřeje a zasytí
Ahoj všichni gurmáni a milovníci poctivé domácí kuchyně! Dnes se s vámi podělím o recept na tradiční české zelňáky s konopným přídavkem. Tyhle voňavé a křupavé placky z kyselého zelí jsou ideální svačinkou nebo večerním zakousnutím během chladných podzimních a zimních večerů. Navíc jsou díky zelí plné vitamínu C a konopný protein a omega mastné kyseliny z konopných semínek jim dodávají extra nutriční náboj.
Zelňáky jsou oblíbené po generace, protože jejich příprava je jednoduchá a suroviny cenově dostupné. ( zatím teda )
Stačí smíchat hladkou mouku, změklé sádlo, vymačkané a nakrájené kyselé zelí, špetku soli a jako tajnou přísadu přidat konopnou mouku a semínka.
Těsto pak stačí rozválet na plech, posypat semínkama, nakrájet na čtverečky a upéct do zlatova.
Vůně pečených zelňáků provoní celý dům a vy se už nebudete moci dočkat, až je vytáhnete z trouby!
Konopné semínko a mouka dodávají zelňákům nejen výživové benefity, ale i zajímavou oříškovou chuť.
Konopí je totiž superpotravina nabitá proteiny, zdravými tuky, vitamíny a minerály.
Přidáním do tradičních receptů tak snadno zvýšíte jejich nutriční hodnotu.
A nebojte, konopné produkty neobsahují omamné látky, takže si na zelňácích rozhodně "nepojedete".
Zato si pochutnáte a uděláte něco pro své zdraví.
Kromě toho, že jsou zelňáky zdravé a chutné, mají i tu výhodu, že vydrží dlouho čerstvé.
Klidně je můžete skladovat v krabičce několik dní a brát si je s sebou do práce nebo na výlety jako vydatnou svačinku.
Díky sádlu a konopné mouce jsou krásně vláčné a křehké.
Nejlepší jsou ale stejně čerstvé a ještě teplé z trouby, mňam!
Osobně mám zelňáky nejraději jen tak samotné, když si je můžu vychutnávat jeden po druhém a nechat se unášet jejich skvělou chutí a vůní.
Ale dají se podávat i jako příloha k polévkám nebo jako chlebíček se šunkou, sýrem či jen tak s máslem.
Fantazii se meze nekladou!
Každopádně jsou zelňáky skvělým způsobem, jak dostat do stravy více zeleniny a za málo peněz připravit moc dobré a výživné jídlo pro celou rodinu.
Tak co vy na to?
Máte chuť vyrazit do kuchyně a pustit se do pečení?
Věřím, že jakmile jednou ochutnáte domácí konopné zelňáky, budete si tenhle recept schovávat a hlídat jako oko v hlavě. :-)
Je to prostě nestárnoucí klasika s moderním zdravým twistem.
Až je budete péct, nezapomeňte se o fotky výsledku podělit na sociálních sítích a dát nám vědět, jak vám chutnaly.
Jsme zvědaví!
A pokud vás tenhle recept zaujal, mrkněte i na další tipy, jak si zpestřit a ozdravit jídelníček s konopím.
Konopné semínko a mouku můžete přidávat do kaší, smoothies, lívanců, chleba a kde vás jen napadne.
Je to snadný způsob, jak jíst pestře a zdravě bez drastických změn.
Tak na zdraví a dobrou chuť!
S láskou k vaření a pečení.....
Vaše Konopná Lucka
Představ si na chvíli, že tvůj život je jako nepřeberná zahrada, v níž se mezi květy a stromy skrývá jedna zvláštní rostlina. Její listy jsou vějířovité a vydávají jemnou, zemitou vůni, která uklidňuje smysly a zve k hlubokému dýchání. Ano, mluvím o konopí, rostlině, jež je od nepaměti součástí přírody a nyní se stává středobodem zájmu v oblasti...
V současné době, kdy hledání alternativních metod léčby nabírá na popularitě, se konopí a jeho účinky na ADHD stávají horkým tématem. Je to zázračná léčba, která nám může otevřít nové dveře do světa medicíny, nebo je to nebezpečný trend, který přináší více otázek než odpovědí?